Olemme luopumassa sähköpostilaskutuksesta. Vaihda nyt kätevään e-laskuun. Sähköinen e-lasku on helppo, turvallinen ja maksuton laskutustapa, joka toimitetaan suoraan verkkopankkiisi.
Ohje e-laskun tilaamiseen
Ajankohtaista | Kahdeksan helppoa vinkkiä säästämiseen

Kahdeksan helppoa vinkkiä säästämiseen

Varmasti jokaiselle jossain kohtaa elämää tulee eteen hetki, kun iso rahaa vievä projekti on edessä ja sen rahoitusta pitää pohtia. Koko projektia ei haluasi rahoittaa lainalla, joten rahaa on saatava säästöön jollain keinolla. Me halusimme Bigbankilla kantaa kortemme kekoon ja laittaa meidän parhaat säästövinkit jakoon.

Isomman summan säästäminen voi olla haastavaa, varsinkin, jos kulu tulee yllättäen. Kannattaa kuitenkin muistaa, pienillä teoilla voi arkisissakin asioissa tehdä jo huomattavia säästöjä. Kaikki tavat eivät sovi kaikille, joten kokosimme kattavan paketin, josta voit testata sinulle parhaiten sopivia keinoja. Oli edessä sitten keittiöremontti, autohuolto tai uuden asunnon sisustus, alta löydät vinkkejä, joilla lähteä testaamaan.

Säästövinkki 1

Ennen kuin aloitat säästämisen, mietin ensin mihin tarkoitukseen rahaa säästetään, kuinka paljon haluat rahaa säästöön ja missä ajassa. Mikä on minimi summa, jonka ainakin haluaisit saada säästöön? Kannattaa tehdä tämä vaihe kirjallisesti, jotta näet suunnitelmasi konkreettisesti ja voit hyödyntää muistiinpanojasi myöhemmin.

Säästövinkki 2

Tarkkaile omaa rahankulutusta. Ota esiin tiliotteet parilta viimeisimmältä kuukaudelta ja tarkastele, mihin rahaa on mennyt. Voit kirjata esimerkiksi taulukkoon tai ruutupaperille erilaisia kuluryhmiä, kuten laskut, ruoka, harrastukset, vaatteet ja niin edelleen. Pohdin sen jälkeen, mitkä ovat suurimmat kulueräsi kuukaudessa, mitkä kuluista ovat pakollisia menoeriä, kuten laskut ja vuokra ja voisiko muihin kuluihin vaikuttaa jotenkin.

Säästövinkki 3

Yleensä tehokkain tapa saada rahaa säästöön, on laittaa rahat sivuun heti palkan tultua. Monet ajattelevat, että laittavat palkastaan sivuun sen osan, joka kuukauden lopussa on jäänyt käteen. Sekin on ihan hyvä keino, mutta usein rahalla on tapana kulua, oli sitä sitten kuinka paljon tahansa. Päivää ennen palkan tulemista saattaa siis tili olla jo tyhjä ja mitään ei jäänytkään säästöön, vaikka kovasti se oli ajatuksena. Siksi kannattaa suosia sitä, että laittaa rahan heti sivuun, jolloin se ei jää pankkitilille polttelemaan.

Mieti, mikä on sinulle sopiva summa ja tee automaattinen rahansiirto palkkapäivälle. Näin raha on jo siirtynyt, kuin huomaamattasi säästöön. Siihen mikä on sinulle sopiva summa laittaa sivuun, auttaa se, että olet ensin käynyt vinkkikohdat yksi ja kaksi rauhassa ja ajatuksella läpi. Kyse voi olla kympistä, parista kympistä tai isommasta summasta, jos lompakon nyörit antavat periksi.

Säästövinkki 4

Ole realistinen säästösuunnitelmassasi. Toki voit ajatella laittavasi kaksi kolmasosaa palkastasi säästöön ja pärjääväsi yhdellä kolmanneksella loppukuun, mutta usein se ei ihan toimikkaan niin. Asumiskustannukset usein vievät jo ison osan palkasta ja ruoka toisen isomman osan. Siksi siis realistinen suunnitelma on parempi. Et myöskään koe huonoa omaa tuntoa, jos suunnitelma ei onnistu, kun säästösumma on mietitty tuloihin ja kuluihin nähden sopivaksi.

Aina voit toki pitää säästökuukauden ja päättää, että tässä kuussa et osta mitään ylimääräistä ja siirrät kampaajan tai uusien lenkkareiden oston seuraavalle kuukaudelle. Ei kannata kuitenkaan karsia niistä niin sanotuista pakollisista menoista tai esimerkiksi lääkärikäynneistä tai muista terveydelle tärkeistä asioista.

Säästövinkki 5

Kilpailuta, jos se vain on mahdollista. Esimerkiksi lainat, vakuutukset ja sähkö kannatta kilpailuttaa tasaisin aikavälein. Eri palveluntarjoajien hinnoissa voi olla todella isoja eroja ja voit saada isoja säästöjä kilpailuttamalla. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikkapa vakuutusta kilpailuttaessa ei kannata tuijottaa pelkkää maksettavaa summaa, vaan ottaa myös huomioon, mitä eri vakuutukset pitävät sisällään eri yrityksillä.

Jos sinulta löytyy useampi pienempi laina, ne kannattaa pyrkiä yhdistämään, siinä usein saa paljon säästöä verrattuna usean pienen lainan maksamiseen. Bigbankilta voit ottaa yhdistelylainan, jolloin yhdistämme puolestasi muista rahoituslaitoksista otetut kulutusluotot, osamaksusopimukset sekä luottokorttivelat yhdeksi yhteiseksi lainaksi. Näin maksat usean erillisen lainan sijaan vain yhtä lainaa. Voit lukea Bigbankin yhdistelylainasta lisää täältä.

Säästövinkki 6

Kun rahaa haluaa saada säästöön, kannattaa tarkkailla hintoja jo ihan päivittäisessäkin kulutuksessa. Mitä kahvi maksaa kaupassa ja voisinko ensi kerralla ostaa sen edullisemman kahvin? Onko jonkun toisen valmistajan juusto halvempaa? Esimerkiksi puhelinta ostaessa kannattaa miettiä, tarvitsetko juuri sen uusimman mallin vai kävisikö aikaisempi malli, jonka saat todennäköisesti jo paljon halvemmalla. Tai jos haluaa uuden pyörän, mihin käyttöön se tulee? Jos se on lähinnä lyhyihin kauppareissuihin tai vastaaviin, tarvitseeko siinä välttämättä olla kaikki mahdolliset hienot varusteet ja trendikkäin merkki kyljessä. Kävisikö siihen käyttöön vähän edullisempi malli ja vähän vähemmän ominaisuuksia?

Säästövinkki 7

Vaikka ravintoloissa ja kahviloissa käyminen on kivaa ajanvietettä, kannattaa kuitenkin muistaa, että se on suhteellisen kallista verrattuna kotona tehtyyn ruokaa. Voisiko ravintolassa käydä ehkä vähän harvemmin? Myös omia paheita kannattaa puntaroida ajatuksella. Kuinka paljon säästää, jos on karkkilakossa kuukauden tai ei ostakaan joka päivä energia juomaa.

Säästövinkki 8

Kun rahaa on kertynyt säästöön, kannattaa miettiä, mitä säästöön jääneelle rahalle tekee ja koska sille on tarvetta. Tavallisella pankkitilillä säästöt eivät kasva korkoa ja jos tarvitset rahat vasta myöhemmin, kannattaa miettiä rahojen laittamista esimerkiksi korkeakorkoiselle määräaikaistalletustilille. Näin rahalle kertyy korkoa ja korosta saat kivan lisäbonuksen projektiisi.

Bigbankissa voit tehdä haluamasi mittaisen määräaikaistalletuksen. Talletettavan summan voit päättää itse 1 000 eurosta ylöspäin ja koron suuruus määräytyy talletusjakson pituuden mukaan. Tutustu Bigbankin määräaikaistalletukseen ja testaa korkolaskuria täältä.

Joskus projektin ajankohta voi kuitenkin yllättää ja aikaa säästämiseen ei ole tai projektin hintalappu on sen verran suuri, että kokosummaa ei säästöstä löydy. Näissä tilanteissa Bigbank on apunasi. Lue lisää lainatuotteistamme ja testaa lainalaskurilla sinulle sopivaa lainasummaa ja maksuaikaa.