Ajankohtaista|Lakimies vastaa; Osa 2/6: Kulutusluoton maksuviivästyksen seuraukset ja niiden välttäminen

Lakimies vastaa; Osa 2/6: Kulutusluoton maksuviivästyksen seuraukset ja niiden välttäminen

Noudatamme Bigbankissa vastuullista luotonantoa. Arvioimme kunkin asiakkaamme lainanhoitokyvyn ja myönnämme lainoja asiakkaille, jotka arviomme mukaan pystyvät suoriutumaan lainan takaisinmaksuista.

Ymmärrämme kuitenkin, että elämä voi yllättää ja välillä lainan takaisinmaksussa voi tulla viiveitä. Kysyimmekin lakimieheltämme: mistä maksuviive koostuu, mihin se voi johtaa ja kuinka sen voi välttää? Lue vastaukset kysymyksiin alta.

Maksuviivästystilanne koostuu lähtökohtaisesti kolmesta eri vaiheesta:
1) Maksuhuomautus ja viivästyskorko 2) maksuhäiriömerkintä sekä 3) oikeudellinen perintä 

Maksuhuomautus ja viivästyskorko

Asiakkaan tulee lyhentää lainaansa viimeistään kuukausilaskussa mainittuna eräpäivänä. Mikäli laskua ei makseta eräpäivään mennessä, eikä maksusuunnitelmasta olla erikseen sovittu, lähettää pankki asiakkaalle maksumuistutuksen. Maksuhuomautus tarkoittaa sanan mukaisesti huomautusta siitä, että erääntynyt lasku tulee maksaa. Tässä kohtaa asiakkaalle aiheutuu alkuperäisen laskun lisäksi maksuhuomautuskulu sekä viivästyskorko.

Maksuhäiriömerkintä

Kun asiakkaan maksuviivästys on jatkunut tarpeeksi kauan (60 päivää), siitä voi seurata  maksuhäiriömerkintä luottotietorekisteriin.

Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa esimerkiksi uuden lainan tai luoton tai luottokortin saamista, uuden vuokrasopimuksen tai vakuutussopimuksen tekemistä ja uuden puhelinliittymän avaamista. Monet työnantajat tarkistavat myös työnhakijan luottotiedot. Maksuhäiriömerkintä saattaa siten estää uuden työpaikan saamisen silloin, kun työhön liittyy taloudellista vastuuta tai rahojen käsittelyä.

Oikeudellinen perintä

Kun asiakas ei ole maksanut sovittuja suorituksia, ja koko laina eräännytetään maksettavaksi, tulee oikeudellinen perintä ajankohtaiseksi. Oikeudellinen perintä tarkoittaa saatavan vahvistamista käräjäoikeudessa maksutuomiolla. Kun käräjäoikeus on vahvistanut saatavan maksutuomiolla, saatava on ulosottokelpoinen ja voidaan siirtää ulosottoon.

Oikeudellisesta perinnästä ja ulosotosta tulee aiemmin mainittujen kulujen lisäksi muita kuluja. Näitä kuluja ovat muun muassa oikeudelliseen perintään liittyvät oikeudenkäyntikulut käräjäoikeudessa sekä ulosoton taulukkomaksut. 

Miten välttyä maksuviivästystilanteista?

Yllä kerrotun mukaisesti maksuviivästystilanteet eivät ole kenenkään intressissä ja aiheuttavat aina lisäkustannuksia ja haittaa sekä asiakkaalle että pankille.   

Maksuviivästykset ovat kuitenkin usein vältettävissä.

Välttyäkseen niistä asiakkaan tulisi mahdollisimman ajoissa ilmoittaa pankille maksuvaikeuksistaan. Erilaiset maksujärjestelyt, kuten esimerkiksi eräpäivän siirto tai muut mahdolliset toimenpiteet, ovat yleensä paljon helpommin toteutettavissa, jos maksuvaikeuksista on ajoissa kommunikoitu pankille.

Maksujärjestelyistä sopiminen edellyttää aina molempien osapuolten suostumuksen. Näin ollen pankilla ei ole lain nojalla velvollisuutta tapauksesta riippumatta suostua maksujärjestelyihin, vaan kaikki järjestely tehdään aina tapauskohtaista harkintaa käyttäen.

Vahva pääsääntö on kuitenkin, että maksujärjestelyistä sopiminen on sekä asiakkaan että pankin etu. Siten pankki pyrkii aina ensisijaisesti päästä sovinnolliseen ratkaisuun asiakkaan kanssa maksuviivästystilanteissa. Mitä aikaisemmin mahdollisten maksujärjestelyjen tarpeesta ilmoitetaan pankille, sitä suuremmalla todennäköisyydellä maksujärjestelyjen toteuttaminen myös onnistuu.

Jos joudut maksuvaikeuksiin, pyydämme ystävällisesti olemaan yhteydessä Bigbankiin mahdollisimman pian numeroon 09 4259 9691 tai [email protected].